Gratulujeme držiteľom Ceny dekana 2024

    Gratulujeme držiteľom Ceny dekana 2024

    Traja pedagógovia, jeden študent a jeden nepedagogický zamestnanec Filozofickej fakulty KU boli na sklonku akademického roka 2023/2024 ocenení tradičnou Cenou dekana FF KU. Pri príležitosti zasadnutia kolégia dekana si ju z rúk dekana Mgr. Samuela Štefana Mahúta, PhD., v pondelok 24. júna prevzali:

    • Mgr. et Mgr. Vladimír Olejník, PhD., PhDr. ThDr. Hedviga Tkáčová, PhD., a doc. Mgr. Jana Juhásová, PhD., v kategórii vysokoškolských učiteľov, výskumných alebo umeleckých pracovníkov FF KU;
    • Bc. Samuel Kázik v kategórii študentov FF KU;
    • Mgr. Marek Hasák, PhD., v kategórii nepedagogických zamestnancov FF KU.

    Komisia na udeľovanie Ceny dekana zaznamenala 18 návrhov od 15 navrhovateľov z radov zamestnancov i študentov fakulty. Trojnásobne bol navrhnutý pedagóg z katedry histórie V. Olejník a dvojnásobne pedagogička z katedry žurnalistiky H. Tkáčová.

    Na osobe univerzitného docenta Vladimíra Olejníka navrhujúci študenti ocenili „ľudský a spravodlivý prístup k študentom, vysokú profesionalitu v odbore, výbornú prezentáciu učiva“ a „mimoriadne ochotný prístup“.

    Univerzitná docentka Hedviga Tkáčová bola navrhnutá za svoju výnimočnú publikačnú činnosť, „ktorou významne podporuje katedru aj fakultu“. Za rok 2023 jej vyšlo sedem indexovaných publikácií (Scopus, WoS, CC). V roku 2022 vydala dve monografie v angličtine, jednu učebnicu, tri indexované články, jeden konferenčný príspevok. Má s náskokom najvyšší Hirschov index na fakulte (8). K tomu treba dodať, že takýto výkon hodný ocenenia dosiahla počas rodičovskej dovolenky.

    Členka katedry slovenského jazyka a literatúry Jana Juhásová sa v ostatnom čase zapísala do dejín fakulty veľmi úspešnými knižnými publikáciami Slovníček z básničiek Belasé Ó – Básnická cesta Rudolfa Juroleka, ktoré dosiahli (aj podľa slov navrhujúcej študentky) mimoriadny vedecký, odborný a spoločenský ohlas. Jej nadpriemernú angažovanosť pre dobro akademického spoločenstva registrujú aj všetci milovníci literárnych diskusií a knižných prezentácií, ktoré s vkusom a noblesou usporadúva v Univerzitnej knižnici KU.

    Mareka Hasáka poznajú členovia akademickej obce ako toho, ktorý vždy pomôže s technikou, onlinovými mítingmi a pod. Už menej je známe, že roky pracuje v tieni redakcie časopisu Kultúrne dejiny, a to profesionálne a s radosťou. V ostatnom období sa podieľal na výbere redakčného programu, registrácie časopisu do WoS, týždenne rieši množstvo vecí, drobných i väčších so šéfredaktorom, aby posunuli časopis dopredu i po grafickej a typografickej stránke. Marek je vždy ochotný, pohotový, profesionálny. Robí veci navyše, nadpriemerne, načas a my si to vážime a ďakujeme mu.

    Čerstvý absolvent magisterského štúdia žurnalistiky Samuel Kázik získal vlastne „ceny dekana“ dve – jednu spolu s "červeným diplomom" a jednu na návrh svojich pedagógov. Jednak za excelentnú bakalársku aj diplomovú prácu a jednak za obdivuhodne zodpovedný prístup k štúdiu i vlastnému sebarozvoju. Jeho pedagógovia vyzdvihli nielen Samuelovu schopnosť veľmi samostatne a tvorivo (a s výrazným osobným zanietením) spracovať veľké množstvo informácií, ale aj študentovu prácu na sebe, zreteľný pokrok, ktorým prešiel počas štúdia po stránke vedomostnej i osobnostnej.

    Ocenení dostali okrem pamätného listu aj hodnotné poukážky či vecné ceny, ktoré fakulte pri tejto príležitosti venoval aquapark Kúpele Lúčky,  ružomberská pobočka spoločnosti Kinekus, spoločnosť Gigabit computers a známy miestny športový obchod Adam Šport. Za prejavenú podporu im srdečne ďakujeme.

    https://www.obec-lucky.sk/evt_image.php?img=2728 Kinekus  https://www.gigabit.sk/images/stories/logo.png    Produkty s logom Adam šport | AdamSPORT.eu